Jaki macie spadek mocy przy włączonej klimatyzacji?
U mnie po włączeniu Econ na postoju chwilowe zużycie paliwa kształtuje się na poziomie 0,6-0,7 l/h Przy włączonej klimie wynosi ono jakieś 0,5 litra więcej. Różnice widać też po średnim spalaniu, jakie potrafi wzrosnąć nawet do 1,5 l/100 km przy większych upałach. Jednak podczas jazdy nie odczuwam zbytnio różnicy w osiągach samochodu. Auto jeździ bardzo podobnie czy to z klimą czy bez (operowanie tylko przyciskiem Econ). Ile mocy średnio zabiera silnikowi sprężarka klimatyzacji? Jak sytuacja wygląda w słabszych wersjach silnikowych??
Na forum golfa kiedyś był o tym topic i mądre głowy pisały, że klima zabiera okolo 2-5KM i 10Nm. Podobno było to mierzone. Wydaje mi się, że mniej więcej tak samo będzie przy różnych silnikach, ale przy słabszych będzie to oczywiście bardziej odczuwalne... najbardziej podczas włączenia klimy, potem już nie jest tak 'źle' :roll:
Bouli Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
Octavia II 1.6 MPI bez właczonej klimy komp pokazuje zużycie 0,8 L/100 km po właczeniu klimy 1,4 l/100 km.
Jeśli chodzi o osiągi, to po właczeniu przycisku "Auto" (czyt. klimy) daje się odczuyć spadek mocy ale nie jest on jakis drastyczny.
Na forum golfa kiedyś był o tym topic i mądre głowy pisały, że klima zabiera okolo 2-5KM i 10Nm. Podobno było to mierzone. Wydaje mi się, że mniej więcej tak samo będzie przy różnych silnikach, ale przy słabszych będzie to oczywiście bardziej odczuwalne... najbardziej podczas włączenia klimy, potem już nie jest tak 'źle' :roll:
No to rzeczywiście taki spadek mocy dla silników powyżej 100 kopyt to żaden spadek... Różnice dość zauważalne dopiero w spalaniu
U mnie bez klimy pokazuje 0,5 l/h po włączeniu (na AUTO) podnosi się do 0,6-0,7 l/h - podczas rozruchu (po dłuższym wyłączeniu czyli trybie ECON) skacze maksymalnie do 0,8-0,9 l/h (w zależności od temperatury zewnętrznej czyli stopnia chłodzenia jaki sobie ustawi Climatronic) - wzmożone chłodzenie wraca jednak do standardowej wartości po ok. 30 minutach od włączenia.
Obniżki mocy nie zauważyłem jak dotąd
Czyli teoria by się sprawdziła... im mocniejszy motor, tym mniej odczujemy spadek mocy, bo sprężarka nigdy nie przekroczy swojego max obciążenia silnika. Pewnie auta grubo powyżej 150 PS praktycznie nie znają tego uczucia, że klima przymula... 8)
Wkleję co napisalem niedawno w bardzo podobnym temacie:
Nie zauwazam spadku mocy przy wlaczeniu/wylaczeniu klimy.
Nie odczuwam tego nawet w slabej Corsie 1.2
W Octavii1 myslalem, ze odczuwam, ale po zalozeniu wiekszego SMICA w ubieglym roku okazalo sie, ze to nie byla klima...
W kazdym razie dla mnie jest to nieodczuwalne. W O1 zrobilem u Mastersa pomiar z klimą on i off. Roznica wyniosla 3PS na korzysc OFF. Z tym, ze ON bylo mierzone pozniej, wiec rownie dobrze moglo to byc spowodowane spuchnieciem auta przy drugim pomiarze.
Ja nie czuje roznicy :-P co do spalania, to przed wymiana turbawki, jak i ekologii (podejrzewam, ze to jest przyczyna), ECON -> 0,5-0,6l/h na postoju, 0,9l/h na auto pracujacej na full, jak wiala na 3-4 kreski, to okolo 0,7l/h, a teraz ciumka 0,4l/h na econ i 0,7l/h przy chlodzeniu na maxa, cos okolo 0,6l/h na 3-4 kreski dmuchawy
bo z i bez auto nie jedzie - mam tak w corolce
w dieslu tez nie odczuwalem roznicy bo auto ma tyle momentu na dole ze praktycznie nie czuc spadku mocy, w STI samo wylacza klime jak dam w palnik, za to w 1.8T jej wylaczenie powodowalo dodanie (subiektyne odczucie) 20 KM :diabelski_usmiech
Re: Jaki macie spadek mocy przy włączonej klimatyzacji?
Zamieszczone przez sontario
U mnie po włączeniu Econ na postoju chwilowe zużycie paliwa kształtuje się na poziomie 0,6-0,7 l/h Przy włączonej klimie wynosi ono jakieś 0,5 litra więcej. Różnice widać też po średnim spalaniu, jakie potrafi wzrosnąć nawet do 1,5 l/100 km przy większych upałach. Jednak podczas jazdy nie odczuwam zbytnio różnicy w osiągach samochodu. Auto jeździ bardzo podobnie czy to z klimą czy bez (operowanie tylko przyciskiem Econ). Ile mocy średnio zabiera silnikowi sprężarka klimatyzacji? Jak sytuacja wygląda w słabszych wersjach silnikowych??
Ja mam manualną i bez klimy wskazuje 0,7 a z 1,1 l/h
Ta różnica na moją niekorzyść spowodowana jest zapewne tym że moje auto ma w tej chwili przebieg .... 793 km Czyli jeszcze silnik dobrze sie nie "ułożył".
Zamieszczone przez PCet
I jak na mój gust, z klimą jedzie trochę gorzej
Masz racje jedzie troche gorzej. Ale nie jest to jakis drastyczne osłabienie osiągów.
Najgorzej to wygląda w mieście. Przy częstych ruszaniach i przyspieszaniach spala o około 1-1,5 l więcej.
W trasie róznica jest niewielka ... o około 0.2 l więcej.
mi....troszkę się autko zamula więc, ja osobiście dokręcam te 500 obr więcej i jakoś to troszkę rekompensuje, natomiast wydaje mi się żę jednak większy i mocniejszy motorek to poprostu klimy nie ''czuć'' i to się jak widać potwierdza..u niektórych kolegów
pzdr
felicjan
...1.6 BFQ SQ24 już jest..piękność i 191.000+ za nami
Komentarz